Timbuktu-9-1024x548.jpg

PRESS

Gazet van Antwerpen

01-09-2021

Antwerps-Congolese kunstenaar David Katshiunga: “Ik hoop dat prinses Elisabeth anders zal omgaan met het koloniaal verleden” Antwerpen - Het koloniale verleden van België was voor de Antwerps-Congolese kunstenaar David Katshiunga tot een jaar geleden vooral een blinde vlek. Het boek Dochter van de dekolonisatie van Nadia Nsayi, politicologe en co-curator van de expo 100xCongo in het MAS, bracht daarin verandering. “Ik ben geen grote lezer, maar dat boek heeft me diep getroffen en geïnspireerd om de opmerkelijkste passages om te zetten in kunstwerken”, zegt David Katshiunga.

book2_edited.jpg

Le Soir

20-10-2020

L’art congolais n’appartient qu’à lui-même. Il est vain de chercher à l’inscrire dans l’histoire de l’art. Il n’y a pas de discours pour conduire le goût, pour justifier un trait, une forme ou une couleur. Cet art s’appréhende par la connivence des regards. » En 2015, André Magnin, commissaire de « Beauté Congo 1926-2015 » à la Fondation Cartier, à Paris, et ex-commissaire-adjoint de l’exposition pionnière « Magiciens de la Terre »

book2_edited.jpg

De Standaard

01-01-2020

Een tentoonstelling met honderd Congolese pronkstukken uit een Antwerpse kunstcollectie roept opnieuw de vraag van restitutie op. Het MAS gaat die vraag niet uit de weg.
‘We geven om te geven en niet om terug te krijgen.’ In een filmpje in de toonzaal spreekt de Belgisch-Congolese kunstenaar David Katshiunga over de gastvrijheid van het Congolese volk. Hij doet dat terwijl hij duiding geeft bij een beeldje uit het koninkrijk Kuba in prekoloniaal Congo

book2_edited.jpg

Kunstpoort

24-03-2019

Fameus maakt zich klaar voor de laatste editie van de groepsexpo l’Amateur. Onder het curatorschap van David Katshiunga gaat l’Amateur dit jaar door in de oude museumruimtes van het Sterckshof. Meer dan 100 kunstenaars lieten zich inspireren door het door de curator gekozen thema ‘depression unveiled’.

book2_edited.jpg

HLN

20-03-2019

Na een succesvolle ‘open call’ maakt Fameus zich klaar voor de laatste editie van de groepsexpo l’Amateur. Onder het curatorschap van David Katshiunga toont l’Amateur meer dan 100 werken in de oude museumruimtes van het Sterckshof. Iedereen liet zich inspireren door het door de curator gekozen thema ‘depression unveiled’. David Katshiunga is kunstenaar met Congolese roots.

book2_edited.jpg

Hetbos.be

14-03-2019

Een salongesprek tussen Afro-Belgische kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines zoals. film, woordkunst/drama, fotografie, schilderkunst en dans. Ze buigen zich over volgende legendarische uitspraken van Nina Simone ‘The duty of an artist is to reflect the times’ en ‘How can you be an artist and not reflect the times?’.

book2_edited.jpg

Mechelenblogt

04-07-2015

Ze hebben een totaal andere achtergrond en leeftijd. Chris Joris is van het bouwjaar 1952 en David Katshiunga is net geen 28 jaar. Toch hebben deze twee Mechelaars mekaar 'gevonden'. Méér zelfs: ze zijn mekaars grootste fans geworden. Chris is al decennia lang niet weg te slaan van de podia als één van de grootste jazzmuzikanten van ons land: een zuiver muzikaal talent met een indrukwekkende staat van dienst als percussionist/componist/pianist, experimenterend met etnische muziekvormen die hij wonderlijk weet te versmelten met wereld-en jazzmuziek.

book2_edited.jpg

Gazet van Antwerpen

22-04-2015

Het Afrika Filmfestival viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. Om de nodige aandacht te genereren voor Belgische artiesten van Afrikaanse origine, riep het festival enkele jaren geleden de Artist Award in het leven. De jonge schilder en grafisch ontwerper David Katshiunga woont al sinds zijn zesde in België. Hij viel bij de jury op door zijn unieke stijl.

book2_edited.jpg

Het Nieuwsblad

26-09-2014

Met de aaneensluitende expo ‘Feelings’ - die loopt tot februari 2015 - wil David Katshiunga bezoekers het gevoel van hoop doen verkrijgen, zelfs al zou je op het eerste zicht een ander gevoel kunnen krijgen bij zijn werken. Op 26 september 2014 organiseert de jonge artiest David Katshiunga een vernissage van zijn pakkende schilderijen (dit van 19:00 tot 23:00 uur in het ElewijtCenter).

book2_edited.jpg